Trema

Zapazite facijalnu ekspresiju i položaj tela

Zapazite facijalnu ekspresiju i položaj tela

Koliko ste puta osetili tremu pred neki dogadjaj koji vam je  važan? Bilo da je to u školi, ispit na fakultetu,važna prezentacija, javni nastup, razgovor koji vam je važan. I sportisti imaju tremu pred važan meč ili takmičenje.

Finale

Sećam se jedne septembarske noći 2000 god. Tačno je 2 sata posle ponoći . Ne mogu da spavam, prevrćem se, otkrivam, pokrivam. Odlazim do kupatila, umivam se i čujem neke glasove iz dnevne sobe.U dnevnoj sobi sklepane  kuće od dasaka sa 6 spavaćih soba, 2 kupatila i kuhinjom pretvorenom u kupatilo, u olimpijskom selu,  još je neko budan.

Zatičem još trojicu mojih iz reprezentacije. Gledaju u veliki ekran i to kanal gde se prikazuje rvanje. Ni oni ne spavaju. Sutra se igra finale.

Sidnej 2000.Veliki dan za sve nas. Možda jedina šansa da osvojimo zlato na Olimpijadi, jedina u životu. Pričamo kako ćemo i šta ćemo sutra i gledamo tv program  sve do  4 ujutro. Adrenalin je na maksimumu mnogo pre utakmice. Tek tada  smo uspeli da  zaspimo, kako ne sećam se, a da smo se naspavali baš i nismo. Ostalo je istorija.

Trema

Svi mi imamo tremu pred nešto što smatramo važnim. Neko manju, neko veću. To je sasvim ljudski i normalno. Neki od nas imaju takav nervni sistem da je trema jača , a nekima je slabija. Jednom kada sam dogadjaj počne, bilo da se radi o utakmici, nastupu, govoru, trema nestaje i zamenjuje je akcija.

Trema može biti samo pokazatelj da nam je stvarno stalo da nešto što radimo uspe na najbolji način.

Zavolite vašu tremu, ona samo hoće da vam kaže da treba što bolje da se pripremite, da vas podseti da uradite sve što možete da uradite i da tako poboljšate  vaše šanse da uspete. Trema vam je prijatelj. Treba je zagrliti čvrsto i ne boriti se protiv nje.

Sledeći put kad je osetite kažite joj da je dobrodšla, zahvalite joj se. Pomislite koliko sjajno ćete se osećati kasnije, kada sve uspe i bolje nego što ste planirali.

Tehnike

Dobra vest je da postoje razne tehnike da se trema prevazidje. Razni pravci u psihologiji nude svoja rešenja.

Trema, po definiciji, je nervna napetost i fiziološki je vrlo slična strahu. Ona je vezana za nešto što će se desiti u budućnosti, a ne sad. Uzrok treme su naše misli. Mi sami sebi stvaramo tremu i mi smo ti koji mogu da upravljaju sa njom. Postoji da bi nas podsetila na sve ono što treba da uradimo pre te budućnosti, da bi ta budućnost bila fantastična.

Udahnite duboko, pustite vazduh da vam ispuni stomak,dišite iz stomaka, vratite se u sad i ovde. Ako ste potpuno u sadašnjem trenutku trema ne postoji…

Razne tehnike meditacije, disanja, pokreti, neke specifične vizualizacije pomažu da ugostite tremu kao dragog gosta koji pokazuje koliko ste važni vi sami i vaš cilj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s