10 važnih stvari…..

karch-kiraly

Karch Kiraly je bio jedan od najboljih igrača odbojke svih vremena. Neki od vas , koji su stariji, se sigurno sećaju ovog igrača.Bio je Olimpijski prvak  u odbojci ,a i Olimpijski prvak u odbojci na pesku .Kao mali gledao sam njegove utakmice na videu i divio mu se. Ovo su ,po njemu, deset važnih stvari koje je naučio od nastupa na Olimpijadama. Ovih 10 stvari su sama srž bavljenja timskim sportom. Možda će vam pomoći da budete još bolji. Meni su pomogle.

1. Budite ponosni na svoju pripremljenost, Kad pogledam unazad kroz vreme, mogu da kažem da sam uradio sve što je u mojoj moći da budem  najbolje moje izdanje za Olimpijske igre – i za većinu  utakmica koje sam igrao. U odbojci u sali, mi smo trenirali ili se takmičili oko 50 nedelja godišnje, a  putovali smo oko 200 dana godišnje, igrajući protiv  najboljih protivnika. Ako saberete sve skokve koje smo napravili tokom samo jednog dana treninga, preskočili smo  ukupno  duplo visinu Empajer stejt bildinga( ukupno oko 800m).

Kada sam igrao odbojku na pesku i osvojio zlatnu medalju u paru sa  Kentom Steffesom  1996.god u  Atlanti, na Olimpijskim igrama, oboje smo trenirali  tokom cele godine snagu, brzinu  i gipkost , odigrali preko 25 turnira , ponekad smo trenirali i obučeni po  kiši na plaži,  kad nije bilo žive  duše .

2.Ne moraju svi tvoji saigrači biti tvoji  najbolji prijatelji.  Bilo je trenutaka kada  članovi našeg tima, koji je 1984. godine osvojio Olimpijsko  zlato, nisu razgovarali jedni sa drugima van terena, ali smo uvek bili ujedinjeni u našem zajedničkoj želji za medaljom. Ne razmišljaj o sitnim razlikama ili neslaganjima. Usredsredi se na zajednički cilj.

3.Neka te pobedi samo protivnik, a ne ti sam sebe . Kontroliši  loptu u igri. Previše grešaka će te ubiti, bez obzira da li je to utakmica na Olimpijskim igrama ili utakmica u juniorskoj ligi. Ključ , po meni za  sve tri naše zlatne medalje bio je “dobro odigravanje” – čineći dobro odigravanje,pa još jedno dobro odigravanje ,pa još jedno i još jedno…Ovo  je primoralo protivnike  da znaju da  nas mogu pobediti samo ako odigraju fantastično.  Ako uspeju, bravo za njih! Kapa dole i čestitamo na tome. Ne postoji ništa gore od osećaja da znate da ste mogli pobediti da niste pravili toliko grešaka  i dali toliko jeftinih i lakih poena.

4.Ne diraj lava dok spava.  Nemojte izazivati svoje protivnike  sitnim dobacivanjima  toku igre. Sećam se da je  Kubanska muška ekipa je bila veoma jaka i veoma opasan tim koji je mogao pobediti sve protivnike na kugli zemaljskoj. Međutim, oni su bili poznati po vikanju i vrisci ispod mreže, koje nam je samo još više davala motiva da izvučemo ono najbolje iz nas i  da ih pobedimo.

5. Nema ništa lepše od idealnog prijema servisa.  Ključ za uspeh našeg olimpijskog tima u 1980 bila je naša sposobnost da odlično primamo servis i  dajemo savršene lopte  za našeg tehničara. Godine 1984. Aldis Berzins i ja smo bili dva osnovna primača u timu , a 1988. Bob Ctvrtlik i ja smo bili zaduženi za prijem . Pobedjivali smo u bitci izmedju nas i servera protivnika i tako lako pravili promenu. Pritisak, koji smo pravili našim dobrim prijemima je naterao mnoge protivnike da se predaju i da ih pobedimo.

6. Servis na meč lopti. Erik Sato je bio jedan od naših najkorisnijih igrača u Seulu 1988. On je dobio    nekoliko utakmica za nas, servirajući kvalitetan, ne iz sve snage,  skok servis na meč lopti , uključujući i onaj servis za Olimpijsko zlato  u utakmici sa  Sovjetskim Savezom 1988. u Seulu.

7. “Ako ne napreduješ , onda nazaduješ.”  Ovo je citat  Mary Dunphyja, dugogodišnjeg trenera Pepperdine muške reprezentacije i našeg olimpijskog tima iz  1988. Kada malo razmislite o tome, ova izjava potpuno ima smisla. Ako ste zadovoljni da budete na istom nivou, vi ste ustvari sve gori , jer drugi igrači  naporno rade na  poboljšanju svoje igre i postaju  sve bolji. Dakle, u odnosu na one oko vas, vi postajete  lošiji, ako  ne napredujete stalno. Bez obzira koliko ste dobri, nemojte biti zadovoljni. Što si bolji, sve je teže napredovati, ali izazovi u životu donose napredak.Uvek.

8.“Treniraj kao da je  takmičenje i takmiči se kao da si na treningu .”  Nisam siguran ko je ovo rekao, ali pokušao sam da se pridržavam ovog moto-a  kroz moju odbojkašku karijeru. Ako na treningu daš sve od sebe, onda ćeš na utakmici imati  samopouzdanje u najbitnijim momentima, bilo da se radi o utakmici na Olimpijadi ili školskom takmičenju.

9. Pomozi tvojim saigračima da igraju bolje – neka oni budu kao zvezde tima.  Nije bitno koliko ti dobro igraš, samo   zajedno  možete uspeti. Zapamti, ne radi se o meni, radi se o nama. Da bi pobedili utakmicu, potreban je   timski rad, a ako radiš sve što je u tvojoj moći da saigrači igraju bolje, nagrada će biti mnogo veća  nego ako se usredsrediš  samo na individualna postignuća.

10.“Što je teža utakmica, sladja je pobeda ” Tomas Pejn, 1776. U svakoj od tri Olimpijade na kojima  sam učestvovao, bilo je momenata  koji su  testirali našu odlučnost do krajnjih granica. Upravo  te utakmice  su sećanja koja su mi najdraža. Plus, da je  lako osvojiti Olimpijadu, svako  bi osvojio Olimpijsku  zlatnu medalju, i ona ne bi imala nikakvu vrednost.  Suočavanje sa teškim preprekama čini te jačim, i to ne važi samo za Olimpijadu, nego i za svakodnevni život. To važi i za klupske utakmice ili utakmice školskog prvenstva. Šta god da je, uvek daj sve od sebe. Na taj način nećeš nikad žaliti, bez obzira na ishod.

preuzeto sa http://www.coachrey.com

One thought on “10 važnih stvari…..

  1. što se tiče točke 5.
    da…ja sam imao jednog tipa koji mi je nakon svake utakmice objasnjavao da sam ja staromodan dizac jer ne dizem penale…kad bih mu rekao da se penali dizu ako imas prijem, rekao bi: “ako imas volje dici ces, uvijek se moze”….
    to je skola…otad dizem penale i sa devetog metra, ako stignem do lopte…bitno je samo da te srednjak prati u stopu, pa makar prijem bio i na tribinu…..bio je jedan takav penaldžija…zvao se aždajić….vuko mi je penal iz prvog reda tribine, izgazivši pritom neku djecu i linijske suce…. to je pravi doslovni, brutalni penaldžija koji će svog dizača pratiti i na pivu poslije meča i čekati da mu se digne prvi tempo….

    al treba obratiti pažnju i na točku 4.
    naime, kad god isprovociramo brata našeg po smečerskoj duši mladena on se pretvori u serijskog ubojicu na mrezi….dakle naravoučenije je: ne pakovati mladenu sitnim čarkama ispod mreze!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s