Kad je Važno i «voda udje u uši»

buton ushi

Možda ste primetili da postoje neki igrači koji igraju odlično na treningu, a kad dodje utakmica se jednostavno zablokiraju?

Da li Vam se desilo da ste u kvalifikacijama odlični, a na odlučujućim utakmicama ili trkama jednostavno podbacite?

Nešto se desi i jednostavno dodje blokada, prave se početničke greške i imate osećaj kao da vam ništa ne ide od ruke?

Na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj 2003 godine ušli smo u polufinale relativno lako i igrali smo sa Francuzima za ulazak u finale.Tada smo bili mnogo kvalitetniji od reprezentacije Francuske.Igrali smo utakmicu nakon druge polufinalne utakmice Italija- Rusija. Kada smo videli da su Italijani dobili, sve naše misli su već bile u finalu i kako ćemo pobediti Italiju i ponovo biti prvaci. I «ušla nam je voda u uši».:)

Koliko puta ste videli ekipu koja dobija meč i kao da se uplaši da će da pobedi i jednostavno «stane» sa igrom. Postoji jedan izraz koji se često koristi za tu situaciju – «ušla im voda u uši». Kad udje voda u uši u većini slučajeva ta ekipa ili sportista izgubi meč,trku ili borbu.

Ovaj fenomen je odavno poznat u sportskoj psihologiji, da sportista ne ume da se izbori sa velikim pritiskom i stresom i zbog toga ima slabiji performans nego što je uobičajeno.

Dobra vest je da postoji puno vrlo efikasnih tehnika da se ovo stanje prevazidje i da se oslobodite od «pritiska» koji sami sebi stvarate i koji utiče na vas u negativnom smislu.

Kako sam izraz govori, «voda u ušima» sprečava da bilo šta čujete i vi počinjete da slušate samo svoj unutrašnji glas, koji vas ometa i dekoncentriše. Koji vam govori kako ćete pobediti, kako ćete slaviti posle, ko će vas sve intervjuisati, kako ćete izaći u novinama, imati intervju, a utakmica još traje i ništa nije gotovo. Tada dolazi do pada fokusa, pada kvaliteta igre i ako je protivnik imalo skoncentrisan vrlo lako preokreće rezultat u svoju korist.

Da se vratim na moju priču i Evropsko prvenstvo.

Utakmicu sa francuzima smo odigrali vrlo slabo i na kraju izgubili sa 3-2.

Dan posle smo izgubili od Rusa i bronzu i na kraju završili kao četvrti. «Voda u ušima» nas je skupo koštala, iako smo tada po kvalitetu bili najbolja reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Izbacite vodu iz ušiju i ne dajte joj da udje. Samo tako će vaša pažnja biti na utakmici, borbi ili trci koja je u toku.

Kako kaže Eckhart Tolle “Shvati da je sadašnji trenutak sve što imaš.Neka “SAD i OVDE” bude tvoj primarni fokus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s