Gde je Vaš fokus u toku utakmice?

visualization

Sigurno ste već mnogo puta čuli vašeg trenera kako govori «misli samo na sledeći poen» u važnim momentima utakmice.

Verujem da Vam se mnogo puta u karijeri desilo da u toku utakmice pomislite: « Pobedićemo» ili « Izgubićemo» još kada je utakmica bila na samom početku.

Jedna od važnih stvari u mentalnoj pripremi bilo kog sportiste je da sportista nauči kako da kontroliše i gde da usmerava svoj fokus i pažnju na utakmici i treningu.

Kada na utakmici sportista razmišlja o tome da li će pobediti ili izgubiti dok utakmica još traje, to znači da je njegova pažnja usmerena u budućnost.

Često se dešava i da sportista dugo razmišlja o nekom potezu koji se desio ili o svojoj grešci, što znači da mu je i pažnja usmerena na prošlost i na ono šta se već desilo.

Kakav je uticaj onoga što se već desilo na sportskom meču na ishod meča i trenutnu koncentraciju sportiste?

Uzmimo na primer servis u odbojci.

Da li činjenica da je neko pogrešio dva puta servis utiče na to da će on i treći put pogrešiti servis?

Od čega zavisi da li će njegov servis biti uspešan u datom momentu?

Tačan odgovor na ovo pitanje je odgovor iz fizike, tj. zavisi od toga kako je podbacio loptu( koliko visoko i da li lopta ima rotaciju), kojom snagom je udario loptu, kojim delom šake ju je udario, kako je preneo kinetičku energiju ruke na loptu . Ukoliko je neko sve ove radnje uradio na odgovarajući način onda će lopta posle servisa završiti u polju protivnika.

Da li na nekog sportistu utiče činjenica da je pogrešio servis poslednja dva puta kada je servirao?

Odgovor na ovo pitanje je potvrdan, zato što je sportista u isto vreme i ljudsko biće i doživljava emocije koje utiču na njegovo ponašanje i u konkretnom slučaju utiču na sve komponente fizike pri izvodjenju servisa.

Zbog odgovarajuće emocionalne reakcije ruka kojom izvodi servis se kreće sporije ili mu je šaka više zategnuta kod podbacivanja lopte i lopta dostigne manju visinu ili ne prenese dovoljnu količinu kinetičke energije sa ruke na loptu.

Emocionalno stanje utiče na kvalitet servisa i objašnjenje kojim sportista opisuje ovakav dogadjaj je « dva puta sam pogrešio/la i naravno da ću i treći put pogrešiti».

U isto vreme fizika kaže da « Ono što je bilo ne utiče nikako na ono što se sada dešava»

PastPresentFuture

Naš mozak traži povezanosti izmedju dogadjaja, kako bi brže učili, prilagodjavali se i opstali kao vrsta i ponekad povezuje dogadjaje koji nisu uzročno-posledično povezani.

Istočnjačke filozofije kažu :»Energija ide tamo gde je naša pažnja.»

Ako na utakmici razmišljamo o tome šta je bilo ili o tome šta će biti, to znači da nam ostaje manje fokusa i koncentracije na ono šta se dešava sada.

Pre nekoliko dana na utakmici finala Lige šampiona izmedju Kazanja i Trenta, u taj brejku ekipa Trenta je na rezultatu iznad 10 poena pogrešila 3 servisa. Siguran sam da je pažnja igrača , koji su tada pogrešili servis bila više okrenuta ka: »da li ćemo pobediti ili izgubiti», umesto ka «kako da izvedem servis na kvalitetan i dobar način?»

Dobra vest je da postoje mnogi načini kako da naučite da kontrolišete vašu pažnju i tako budete potpuno skoncentrisani na ono što radite u datom momentu.

Jedan od načina je da sebi izgovorite do dve vrlo kratke i jasne instrukcije kako nešto treba da uradite.

U našem primeru vezanom za servis u odbojci, odaberite dve stvari koje su Vam najvažnije da bi kvalitetno izveli servis. To može biti nešto poput:

« Podbaci više!» , « Udari snažnije!» , « Podigni levu ruku» ili nešto slično .

Ako je pun fokus na instrukciji koju smo sami sebi dali , onda ćemo dozvoliti našem nesvesnom da automatski odradi sve pokrete koji su neophodni , a naše telo je naučeno da sve pokrete uradi savršeno, zato što smo te pokrete vežbali stotinama puta za vreme treninga i postoje već «utabani» putevi u našem nervnom sistemu.

Postoje i razni drugi načini za držanje pažnje u sadašnjosti koji se mogu individualno prilagoditi tako da najbolje odgovaraju odredjenom sportisti.

Važno je zapamtiti : krajnji rezultat meča zavisi od onoga što se dešava na utakmici. Ako je vaša pažnja na utakmici u svakoj akciji koja se dešava u sadašnjosti , onda je veća verovatnoća da će i rezultat meča biti povoljan. Rezultat je samo posledica dobro odigranih akcija, a da bi akcije bile dobre vaša pažnja mora da bude na akcijama, a ne na krajnjem rezultatu ili greškama u igri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s